Wat is biologische wijn? Biologische wijn wordt gemaakt uit kwaliteitsdruiven, geteeld zonder chemische bewerkingen. Dit betekent dat er bij de druiventeelt geen pesticiden, herbiciden of chemische bemesting wordt gebruikt. Ook de vinificatie van de wijn gebeurt met de grootste zorg en zonder extra manipulaties (zoals smaak-, geur- en kleurstoffen)
Wat is natuurwijn? Natuurwijn is biologische wijn met iets extra. Hij wordt gemaakt zonder enige chemische toevoeging en met minimaal of geen sulfiet. Vele natuurwijnmakers werken met de natuurlijke gistcellen op de schil en vermijden gecultiveerde giststoffen. Ook weren ze zo veel mogelijk allerhande industriële technieken, zoals het pompen, klaren en filteren van de wijn of het gebruik van nieuwe houten vaten met smaak (bv. vanille, koffie, …). Tijdens het vinificatieproces schuwen ze bijna alle additieven, zoals sulfiet. Zo blijven de authenticiteit en de aroma’s van de wijn bewaard. In een natuurwijn gaat de natuur haar gang, zowel in de wijngaard als in de wijnkelder. En zo ontstaat een lekkere, kwaliteitsvolle en authentieke wijn.
Zijn er biologische wijnen met sulfiet? Ja. Het bio label zegt enkel iets over de druiventeelt. Niet over het al dan niet toevoegen van sulfiet bij het overbrengen van de wijn op flessen.
Zijn er natuurwijnen met sulfiet? Heel soms wordt een heel kleine hoeveelheid sulfiet toegevoegd (1/10e)
Bestaat wijn zonder sulfiet? Neen, tijdens het gistingsproces ontstaat er altijd een kleine hoeveelheid 'natuurlijke' sulfiet. Natuurwijn is met andere woorden een wijn zonder of met heel weinig 'toegevoegde' sulfiet.